[ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers

Amit Shah amit.shah at citrix.com
Wed Apr 30 21:06:54 BST 2014


Hi Guys,


FYI none of the below worked for this particular hardware. I tried out on another server (bios_vendor":"HP","bios_version":"P62","bios_release_date":"05/05/2011","manufacturer":"HP","productname":"ProLiant DL380 G6") and it worked on this. So in short winboot doesn't work on HP bios version P58. Sucks coz lot of our hardware is of this type.



Thanks a lot of all the inputs and help. Really appreciate your time.

Amit
From: Ian Bannerman [mailto:ian at internals.io]
Sent: Wednesday, April 30, 2014 12:21 PM
To: Amit Shah; Hummel Frank; ipxe-devel at lists.ipxe.org
Subject: RE: AW: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers

You can copy it out from inside of a WIM file. It will be located inside the WIM at Windows\Boot\PXE\bootmgr.exe. You can also try using this one here: https://onedrive.live.com/redir?resid=1F9FB6FE110265E6!2127&authkey=!AKCWPhnsiS0gJts&ithint=file%2c.exe (it is signed by Microsoft for what that's worth)


Sorry we haven't been able to identify what is unique about this HP server that is causing trouble :/

--Ian
________________________________
From: amit.shah at citrix.com<mailto:amit.shah at citrix.com>
To: ian at internals.io<mailto:ian at internals.io>; f.hummel at ads-tec.de<mailto:f.hummel at ads-tec.de>; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Subject: RE: AW: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers
Date: Wed, 30 Apr 2014 16:11:44 +0000
Additional fonts didn't work. I guess last thing to try is the bootmgr.exe. Ian, so how do I generate this file ? Are there any instructions ?
Thanks
Amit

From: Ian Bannerman [mailto:ian at internals.io]
Sent: Wednesday, April 30, 2014 11:48 AM
To: Hummel Frank; Amit Shah; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Subject: RE: AW: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers

Yeah, in terms of other ideas, trying to use additional fonts is a good one. I would also again suggest trying bootmgr.exe directly instead of 'bootmgr'.

Good to know it works via CD.. very strange.
--Ian
________________________________
Subject: AW: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers
Date: Wed, 30 Apr 2014 17:38:30 +0200
From: F.Hummel at ads-tec.de<mailto:F.Hummel at ads-tec.de>
To: amit.shah at citrix.com<mailto:amit.shah at citrix.com>; ian at internals.io<mailto:ian at internals.io>; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Blank screen is mostly caused by an error occurring during the boot of your wim file while the fonts to display the error messages are missing.
If your build system created a ISO file you extracted the wim file from you can check if this is the cause for the blank screen.
1.     Boot your server using a CD/DVD created with that very ISO and see, if this works.
2.     If yes - check the folder "Boot\Fonts" on that CD/DVD. You will see the necessary fonts in there. Normally you don't need the Japanese and Korean fonts. Then load the necessary fonts via iPXE and see if you get a readable error message. You can reduce the maximum set of fonts then to the necessary minimum and try to resolve the causing error after that.

mit freundlichen Grüßen
with kind regards

i. A. Dipl.Ing. (FH) Frank Hummel
Systementwicklung
System development
Von: ipxe-devel-bounces at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel-bounces at lists.ipxe.org> [mailto:ipxe-devel-bounces at lists.ipxe.org] Im Auftrag von Amit Shah
Gesendet: Mittwoch, 30. April 2014 16:36
An: Ian Bannerman; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Betreff: Re: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers

Hi Ian,
I changed the bcd file. But I see exact same behavior. After loading all files I see the windows "Loading files" scroolbar and then a blank screen.
Thanks
Amit

From: Ian Bannerman [mailto:ian at internals.io]
Sent: Tuesday, April 29, 2014 11:02 PM
To: Amit Shah; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Subject: RE: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers

Ok, so what we know so far is the boot process has done this in terms of execution flow:


Power On -> BIOS -> iPXE -> wimboot -> bootmgr.


Somewhere at/after bootmgr things are failing. Now this could be because of issues with iPXE, wimboot, the BIOS, or something else, but at least we know bootmgr or something later in the boot process are executing when things break.



If you have a functional Windows 8/Server 2012 or newer machine, you can copy your BCD file over to it, open a command prompt, and run the bcdedit command: bcdedit /store <path to your bcd file> /set {default} bootmenupolicy legacy

Bcdedit will modify the BCD file to use the legacy boot menu policy, which for our purposes will change the visual boot flow to go from iPXE/wimboot -> two progress loading bars -> the Windows logo, and further narrow down where things go wrong.



If you don't have a Windows machine you can use, for this test you can also try using this BCD file I've applied the setting to: https://onedrive.live.com/redir?resid=1F9FB6FE110265E6!2126&authkey=!AN_v1cLMXND2bVM&ithint=file%2c<https://onedrive.live.com/redir?resid=1F9FB6FE110265E6%212126&authkey=%21AN_v1cLMXND2bVM&ithint=file%2c>


Let us know what you see on boot as a result of trying this change!
--Ian
________________________________
From: amit.shah at citrix.com<mailto:amit.shah at citrix.com>
To: ian at internals.io<mailto:ian at internals.io>; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Subject: RE: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers
Date: Wed, 30 Apr 2014 02:53:01 +0000
Hi Ian,

I have tried on a couple of physical servers (same types) and see same issue.

After commenting initrd for BCD I do see an error screen (Recovery screen complaining about missing BCD).

I am not sure how do I run bcdedit without OS being loaded. Can you explain ?

Thanks a lot for your help.

Amit

From: Ian Bannerman [mailto:ian at internals.io]
Sent: Tuesday, April 29, 2014 10:14 PM
To: Amit Shah; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Subject: RE: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers

Does the problem only happen on that machine, or do other, different, physical machines have the same problem?


Also, let's try to narrow down where things are going wrong. If you comment out the initrd for the BCD, do you see an error after everything is downloaded? If so, we know we're making it that far.

If so, can you use bcdedit to enable the legacy menu: bcdedit /store <path to your bcd file> /set {default} bootmenupolicy legacy

That will cause a few loading bars before you should see the Windows logo (which we're not reaching). What do you see in this case?

--Ian
________________________________
From: amit.shah at citrix.com<mailto:amit.shah at citrix.com>
To: ian at internals.io<mailto:ian at internals.io>; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Subject: RE: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers
Date: Wed, 30 Apr 2014 01:25:58 +0000
Hi Ian,

The new wimboot did solve the issue with Server 2012 R2 of "bootmgr.exe not found". But even in this case I am left with a blank screen after all files finish loading. Also to re-iterate the same script works on a VM on xen but gives a blank screen on a physical server.

Thanks
Amit

From: Ian Bannerman [mailto:ian at internals.io]
Sent: Tuesday, April 29, 2014 8:56 PM
To: Amit Shah; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Subject: RE: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers

Ok, great. This should be pretty straightforward then. There were some changes to how bootmgr.exe was stored in bootmgr and wimboot was recently updated to support this. Can you grab the latest version from here and see if it resolves your issue - https://git.ipxe.org/releases/wimboot/wimboot-latest.zip ?


If that does not work, please try directly using bootmgr.exe (thus avoiding wimboot extracting it) by grabbing the file from inside the winpe.wim file at Windows\Boot\PXE\bootmgr.exe


--Ian
________________________________
From: amit.shah at citrix.com<mailto:amit.shah at citrix.com>
To: ian at internals.io<mailto:ian at internals.io>; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Subject: RE: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers
Date: Wed, 30 Apr 2014 00:51:59 +0000
Server 2012. This is the script

#!ipxe
echo ======================================================================
echo freeing all loaded images to ensure wimboot works
imgfree
echo ======================================================================

set base <%= repo_url.sub(%r{/$}, '') %>
kernel <%= file_url('wimboot', true) %>
initrd ${base}/bootmgr                          bootmgr
initrd ${base}/boot/bcd                         BCD
initrd ${base}/boot/fonts/segmono_boot.ttf      segmono_boot.ttf
initrd ${base}/boot/fonts/segoe_slboot.ttf      segoe_slboot.ttf
initrd ${base}/boot/fonts/segoen_slboot.ttf     segoen_slboot.ttf
initrd ${base}/boot/fonts/wgl4_boot.ttf         wgl4_boot.ttf
initrd ${base}/boot/boot.sdi                    boot.sdi
initrd ${base}/winpe.wim                        boot.wim

echo ======================================================================
imgstat
echo now booting WinPE client
boot


Server 2012 R2 doesn't work atall. I get an bootmgr.exe not found error. Is there any fix available for this ?

Thanks
Amit

From: Ian Bannerman [mailto:ian at internals.io]
Sent: Tuesday, April 29, 2014 8:22 PM
To: Amit Shah; ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Subject: RE: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers

Server 2012 or Server 2012 R2? Can you please share the wimboot portion of your ipxe script?

Thanks!
--Ian
________________________________
From: amit.shah at citrix.com<mailto:amit.shah at citrix.com>
To: ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org>
Date: Tue, 29 Apr 2014 21:01:25 +0000
Subject: [ipxe-devel] wimboot issue with server 2012 on physical servers
Hi,
I am trying to install Windows Server 2012 on physical servers. Followed the instructions here http://ipxe.org/wimboot. After loading all the files I see a blank screen. I found several posts with this issue but with no definitive solution.

http://forum.ipxe.org/showthread.php?tid=7085
http://forum.ipxe.org/showthread.php?tid=7121
http://lists.ipxe.org/pipermail/ipxe-devel/2013-January/002176.html

I added the missing font, made sure the bios is at latest, etc.

The same task works fine on a VM hosted on Xen but doesn't work on a physical servers. These are some hardware details

"bios_vendor":"HP",
"bios_version":"P58",
"bios_release_date":"05/02/2011",
"manufacturer":"HP",
"productname":"ProLiant DL360 G5",
"serialnumber":"USE839N9CA",
"uuid":"33393935-3234-5553-4538-33394E394341",
"type":"Rack Mount Chassis"

Are there any know issues ? Any help is appreciated.

Thanks
Amit

_______________________________________________ ipxe-devel mailing list ipxe-devel at lists.ipxe.org<mailto:ipxe-devel at lists.ipxe.org> https://lists.ipxe.org/mailman/listinfo.cgi/ipxe-devel
_______________________________________________
ads-tec GmbH
Sitz: 70771 Leinfelden-Echterdingen
Registergericht Stuttgart HRB 224527
Geschaeftsfuehrer:
Dipl.-Ing. Thomas Speidel
_______________________________________________
Diese E-Mail enthaelt vertrauliche und/oder rechtlich
geschuetzte Informationen. Wenn Sie nicht der richtige
Adressat sind oder diese E-Mail irrtuemlich erhalten
haben, informieren Sie bitte sofort den Absender und
vernichten Sie diese E-Mail. Das unerlaubte Kopieren,
jegliche anderweitige Verwendung sowie die unbefugte
Weitergabe dieser Mail sind nicht gestattet.
_______________________________________________
This e-mail may contain confidential and/or privileged
information. If you are not the intended recipient (or have
received this e-mail in error) please notify the sender
immediately and destroy this e-mail. Any unauthorized
copying, disclosure, distribution or other use of the
material or parts thereof are strictly forbidden.
_______________________________________________
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.ipxe.org/pipermail/ipxe-devel/attachments/20140430/5fad53f2/attachment-0001.html>


More information about the ipxe-devel mailing list